Naar aanleiding van een ingezonden brief van een "klimaat veranderings ontkenner" in Tubantia schreef ik maart 2019 zelf een ingezonden brief. Die brief werd uiteindelijk sterk ingekort geplaatst. Ik was behoorlijk boos over het feit dat ze heel veel essentiele delen uit de brief hebben weg gelaten. Voor mij was deze brief een mijlpaal.
- Ten eerste omdat ik het gevoel had dat het laatste puzzelstukje op zijn plaats viel.
- Ten tweede omdat ik er in geslaagd was het complete plaatje in een redelijke compacte tekst te schetsen.

Hier de originele tekst.

Klimaatverandering voorkomen is gratis!

Het verbaast me steeds weer dat mensen zoals Ir. W.C. de Vries (Tubantia 6 maart jl.) in feite zeggen "doe maar niks, er is niks aan de hand" als het over klimaatverandering gaat. Inderdaad, de aarde heeft heel wat doorstaan. Maar niks doen is alsof je kind een hand verliest en je dan zegt: "Och, geen probleem, in het verleden zijn er vele mensen geweest die met zwaardere verminkingen hebben overleefd.

De levende aarde is een verbazingwekkend en zeldzaam wonder. Het leven is een "schitterend ongeluk" waar we zuinig op moeten zijn. Bijna niemand heeft al die onderzoeken gelezen over klimaatverandering, Hij niet, ik ook niet. Dus een zijde kiezen gebaseerd op wel of niet aanwezige onderzoeksresultaten is zinloos. Niemand weet precies hoe groot de invloed van de mens op klimaatverandering is. Dus zeggen sommige mensen: laten we voor de zekerheid maar niks doen?

Als je kiest voor niets doen dan maak je je in mijn ogen verdacht. Waarom niets doen? Desinteresse, domheid, (financieel) eigenbelang? Je hoeft geen Ir. te zijn om te snappen dat we al heel lang bezig zijn om de aarde kapot te maken, op te vreten, onherstelbare schade aan te richten. De mensheid heeft lang genoeg richtingsloos rondgedobberd. Iedereen voor zich en god voor ons allen? Lang leve de lol, we gaan lekker door met het opsouperen van de aarde, we leven ten slotte maar 1 keer?

Ik ben niet gelovig opgevoed, maar we snappen nog steeds helemaal niets van het leven en zijn complexiteit. Het lijkt door een hogere macht gegeven en we krijgen als mensheid maar 1 kans om er op een goed manier mee om te gaan. Ik heb gedurende mijn 60 jarige leven lang gedacht dat we wel langzamerhand in de goede richting zouden gaan, maar het Trumpianisme verdeelt de mensheid, de leugen regeert en we zijn verder weg van een gezamenlijke aanpak en een gezamenlijk doel dan ooit.

Het toppunt van domheid vind ik het als gesproken wordt over de KOSTEN van het aanpakken van klimaatverandering. Dan gaat het waarschijnlijk over de portemonnee van de spreker, maar niet over onze gezamenlijke aardse portemonnee. Geld is namelijk slechts een middel waardoor we beter kunnen samenwerken. Het hoopt zich helaas vaak op op de verkeerde plekken, bij de verkeerde mensen die zich daarmee spreekrecht denken toe te kunnen eigenen. Dat "spreekrecht" is dan slechts zelden gericht op de kosten die onze aarde als geheel maakt om onze verspilzucht te bevredigen.

Onze welvaart is de optelsom van natuurlijke grondstoffen en menselijke inspanningen. Die 2 factoren brengen ons welvaart. Grondstoffen zijn er gewoon, voor het oprapen, een grote rijkdom en verscheidenheid. De voorraad is echter eindig en het delven ontwricht de aarde. Grondstoffen zijn "gratis" voor de mensheid als we in termen van geld praten. Aan wie zouden we daarvoor als mensheid immers geld moeten betalen? Aan een God misschien? Nee, natuurlijk niet. Maar de kosten zijn wel enorm hoog, namelijk voor volgende generaties.

Die menselijke inspanningen zijn ongericht, zoals gezegd, we hebben namelijk als mensheid geen gezamenlijk doel. Onze welvaart wordt echt niet minder als we WEL een gezamenlijk doel zouden hebben en die inspanningen een klein beetje richting zouden geven.

Hier is een doel. Bij alles wat we doen, wees zuinig op de aarde en stuur de menselijke inspanningen bij zodanig dat ze gericht zijn op:

- het minimaliseren van grondstof gebruik en hergebruiken van grondstoffen
- energiebesparing en het minimaal uit balans brengen van de aardse energie huishouding door gebruik van energie van de zon en andere duurzame bronnen
- het minimaal verstoren van de balans in de aardse natuur
- het voorkomen van bedreigingen uit het heelal (bijvoorbeeld meteorieten)

Dus:
creëer eenheid en solidariteit in een doelloos functionerende wereld door het evolutionair aanpassen van de spelregels (belastingregels, eigendomsregels, etc) in de richting van de genoemde doelen. En de oplossing van het klimaatprobleem kost niets!

Ir. J.H.L. ten Wolde